Horolezectví

Jezero Lago di Garda je známé po celé Evropě jako ráj sportovního lezení. Mekkou horolezectví je město Arco. Je proslaveno hlavně díky lezeckým závodům Rock master, které se konají každý rok na konci srpna. Kousek od historického centra města Arco se nachází 300-1000 metrů vysoké vertikální stěny. Každý si může vybrat stěny dle vlastních schopností (od nováčku až po ty zkušené). Nejznámější vrcholy Monte Colodri, Monte Albano, Monte Brento, Monte Casale, Rino Pisseta a Piccolo Dain, jsou imponentní stěny, kde zanechali své stopy známí lezci jako např. Maestri, bratři Remi, Manolo a další. Z vrcholů jsou úžasné výhledy na jezero Garda, Dolomity a údolí řeky Sarca.

Mírné podnebí jezera Garda dovoluje lezení po celý rok. Stěny jsou perfektně připravené a umožňují vám lézt zcela bezpečně. Lago di Garda nabízí více než 2000 cest pro horolezectví. Dalším charakteristickým rysem těchto tras je jejich blízkost k jezeru a ohromující panorama, které nabízejí při výstupu. Leze se především na severu jezera – město Arco je domovem horolezců, stejně jako Tenno, Torbole a Nago.

Horolezecké cesty v okolí města Arco:

  • trasa Baone
  • trasa S. Martino Policromuro
  • trasa Muro dell’Asino – partete ovest M. Colodri

 

Horolezecké cesty v okolí města Nago:

  • trasa Nago
  • trasa Passo S. Giovanni

 

Horolezecké cesty v okolí města Torbole:

  • trasa Spiaggia delle Lucertole
  • trasa Corno di Bó

Na východním pobřeží jezera Lago di Garda se leze v okolí města Marciaga, které se nachází cca 5 km od města Garda a 7 km od výjezdu z dálnice A22 (Affi – Lago di Garda Sud). Můžete zde navštívit kostel „Madonna del Soccorso“, u kterého je parkoviště, odtud je to jen 10 minut ke skále. Skální stěny jsou natočeny k jihu, leze se po celý rok. Trasy jsou rozděleny do 6 hlavních sektorů.

Ferraty – cesty v náročném horském terénu, jištěné fixními lany, železnými stupačkami a dalšími pomůckami. Historie ferrat má více jak 150ti letou tradici. Zajištěné cesty via ferrata na Lago di Garda jsou trochu jiného charakteru něž, na jaký jsou ferratisté zvyklí třeba z Dolomit. Je to způsobeno zejména zcela odlišnými klimatickými podmínkami. V těchto oblastech se setkáme s via ferratami táhnoucími se po holých skalách bez kousku trávy či stromů. Typické jsou pak přechody mezi jednotlivými zajištěnými úseky, po stezkách. Ferrata tak není zcela plynulá. Můžete vyzkoušet krátké nenáročné ferraty, které zvládnou i děti, nebo naopak vysoce fyzicky i horolezecky náročné cesty. Ve vybavení každého ferratisty nesmí chybět sedací úvazek, ferratový set, odsedka s karabinou, pevná obuv, helma, případně rukavice, čelovka, kratší lano a slaňovací osma. Některé cesty vedou starými vojenskými objekty, kavernami a tunely, čelovka se tedy někdy stává nezbytností, běžné jsou i křižovatky v tunelech. Doporučujeme koupit průvodce ferratami („Klettersteigführer“) od nakladatelství Alpinverlag, obsahující nejlepší ferraty z oblasti, detailní popisy, fotografie, topo mapy, parkoviště a vše potřebné pro bezpečnou orientaci.

Zde nabízíme přehled ferrat v okolí jezera Lago di Garda:

Název Obtížnost (A-E) Čas (hod)
Via ferrata Rino Pisseta E 5
Via ferrata Ernesto Che Guevara C 7,5
Via ferrata Giulio Segata D/E 4,5
Via Ferrata Rio Salagoni C 2
Sentiero attrezzati Colodri B/C 3
Sentiero Scaloni A 3,5
Via dell´ Amicizia B/C 6
Via ferrata Susati B 5,5
Via ferrata Foletti B 6
Sent. dei Camminamenti A/B 5,5
Sent. delle Laste A/B 5
Via attrezzata Monte Albano D+ 3,5
Via ferrata Gerardo Sega B/C 6
Ferrata della Spigolo Bandiera C/D 4
Ferrata E. Franco D 4

 

Železné žebříkové cesty (Iron Ladder Path):

  • Sentiero Mario Foletti – Riva del Garda
  • Sentiero Colodri – Arco
  • Sentiero del 92 0 Congresso Arco – Cima Baone – Arco
  • Sentiero degli Scaloni Ceniga – S. Antonio – Ceniga
  • Sentiero del Rampin – Dro
  • Sentiero Rio Sallagoni – Drena
  • Sentiero Somator – Val di Gresta