Kitesurfing

Kitesurfing (někdy psáno dvojslovně „kite surfing“, častý je též název „kiteboarding“) je sport spočívající v jízdě po vodě na speciálním prkně (tzv. „kiteboard“) za využití tažného draka. Jde o jeden z nejrychleji se rozvíjejících sportů. V rámci kitesurfingu už také vznikly samostatné disciplíny, jako například wake style, wave riding, freestyle nebo speed. Kitesurf patří neoddělitelně k jezeru Lago di Garda. Ze všech pobřeží Gardského jezera patří sever jezera k těm, kde vítr vane s větší intenzitou a stálostí. Za pěkného počasí fouká vítr nepřetržitě, ráno od severu a odpoledne od jihu, kvůli teplotnímu rozdílu mezi hladinou jezera a pohořím na severu jezera. K nejdůležitějším větrům pro kitesurfisty patří:

PELÈR
Fouká ze severu během prvních dvanácti hodin dne a ovlivňuje většinu povrchu Gardského jezera tím, že začleňuje a podporuje další větry. Obvykle fouká mezi půlnocí až do 11-12 hod. Nejprve vane na severu jezera, poté se přesouvá ke středu a s východem slunce se rozšíří nad celé Gardské jezero. Jedná se o silný vítr, který vytváří vlny, jejichž hřeben je narušen silou tohoto větru. Může dosáhnout rychlosti až 13 m / s.

ORA
Ora je nejoblíbenější vítr Gardy známý všem kite- a windsurfistům po celém světě. Střídá se s pelérem a fouká přibližně od 12 – 13 hod do západu slunce. Vítr Ora dosahuje svého vrcholu v horní oblasti Gardského jezera díky orografickému tvaru jezera, který způsobuje tzv. Venturiho efekt. Ora dosahuje síly až 10 m / s. Má maximální intenzitu během letní sezóny, zatímco v zimě je velmi slabý.

BALINOT
Přichází z Monte Ballino, severozápadně od letoviska Riva del Garda. Balin se obvykle vyskytuje po sněžení nebo v létě po silném poklesu teploty způsobeném bouřkami nebo přeháňkami. Vyskytuje se ve stejné oblasti jako Pelèr, o něco více na severozápad. Je silnější než Pelér, snadno dosahuje 6/8 bft. Obvykle trvá několik hodin po bouřce až do noci, ale může se stát, že přetrvá nepřetržitě i další 2-3 dny. Poznáte ho podle toho, když směrem k severu voda jezera začne vytvářet spoustu pěny, skoro jakoby vařila.

Kitesurfing na jezeře Lago di Garda je povolen v následujících obdobích a hodinách:

1.3. – 14.10.
do 10.00 hod a po 17.00 hod

15.10. – 28.2.
od svítání až do západu slunce po celém severu jezera Garda Trentino 200 metrů od břehu. Kite je zakázán během regat.

K nejoblíbenějším oblastem kitesurfistů patří MalcesineNavene a Brenzone. V Brenzone však potřebujete loď, u břehu není možné provozovat kite. Mekkou všech kitesurfařů je Campione sul Garda. Pelér zde fouká od brzkých ranních hodin až do poledne. Najdete zde perfektně vybavené pláže a školy, které nabízí celou škálu kurzů. K dalším oblíbeným místům patří např. Capo Reamol. Manerba – Pisenze & Manerba – Zocco a Lido Lonate se doporučuje pouze pro opravdové experty.