Windsurfing

Windsurfing a Lago di Garda jsou neoddělitelně spojeni. V celé Evropě totiž nenalezneme vhodnějších podmínek pro provozování tohoto sportu jako právě u Gardského jezera v Itálii. Hlavním důvodem jsou ideálně vanoucí větry, vznikající díky specifickému tvaru jezera a jeho poloze na okraji hor. Jezero je tvaru venturiho trubice, což zajišťuje, v užší, severní části jezera vynikající povětrnostní podmínky. Základními větry, které na Lago di Garda vanou jsou Ora, Pelér a Ponale. Poslední zmíněný je horský vítr vanoucí ze severozápadu stejnojmennou soutěskou. Dá se na něj jezdit v oblasti Limone (není doporučován kvůli jeho nestálosti). O mnoho stabilnější je Pelér a Ora. Pelér vane v brzkých ranních hodinách (mezi půlnocí a 3 hodinou ranní) od severu a maximální síly dosahuje zhruba mezi 7:00 a 9:00 hod, kdy může přesáhnout až 5 beaufort. Jedná se o velmi silný vítr vhodný spíše pro zkušenější jezdce. Kolem poledne se otáčí směr větru a je ten správný čas pro začátečníky. Ora vanoucí od jihu je na windsurfingové začátky ideální. Je o něco slabší než Pelér, trvá o něco déle a hlavně vane směrem k severnímu břehu. Ora přichází zhruba ve 13:30 a končí mezi 15:00 až 16:30. V pozdějších hodinách vítr opět sílí. Každý si tak může vybrat vítr podle svých zkušeností a zbytek dne strávit na pláži nebo podniknout jiné aktivity. V létě může bouřka během dne vést ke změnám větru, často velmi násilným a nebezpečným. Obvykle se tato inverzace odehrává s větrem od jihu, otočením ho na sever, velmi zřídka naopak. Každé pobřeží a oblast jezera má své zvláštní a někdy podivné větry, kteří zkušení windsurfaři dobře znají. Při pozorování jezera se můžete naučit rozpoznat signály, které oznamují změnu počasí nebo příchod určitého větru.

U jezera najdete celou řadu profesionálních škol, které nabízí kurzy windsurfingu. Pod dohledem zkušeného instruktora máte možnost se naučit základy tohoto sportu nebo dále zdokonalovat své umění. Co se oblastí týče, nejlepší pro windsurfing je Malcesine a Torbole. Mezi další oblíbené oblasti patří Riva del GardaBrenzoneGargnano a Limone sul Garda. Podél pobřeží čekají na windsurfaře udržované pláže se stolky, sušáky na plachty a v neposlední řadě bary, které přímo zvou k posezení a kochání se pohledem na jezero se skleničkou aperitivu.

Ať jste zkušení jezdci či začátečníci, u jezera Lago di Garda zažijete ten pravý windsurfařský ráj. Gardské jezero představuje skvělé podmínky pro provozování tohoto vodního sportu. Za legendárním větrem Ora se na pláž v Torbole sjíždějí surfaři z celé Evropy. V letních měsících zpestřuje hladinu jezera tisíce barevných plachet a tento fantastický pohled dokreslují vrcholky Dolomit, lemující sever jezera Lago di Garda.